O nama

Fantastika se nalazi u gotovo svim oblastima stvaralaštva – književnosti, filmu, video igrama, modi, arhitekturi, dizajnu… Grane fantastike su: naučna, epska, horor i folkorna fantastika. Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac i njeno odeljenje u Kostolcu se trudi da istakne značaj mašte i približi ove inspirativne sadržaje svakodnevnom životu. Iz tog razloga je i pokrenuta radionica Ljubitelji fantastike. U prijatnoj atmosferi biblioteke, grupa se redovno okuplja i vredno radi. Stalno se pridružuju novi članovi. Prvi sastanak se održao u petak 13. maja 2016. godine, tako da je i tema bila: Simbolika petka 13. Radionica ljubitelja fantastike se održava jednom nedeljno, petkom u 18:30 časova.

 

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Cilj je da se okupe istomišljenici, bez obzira na starost, koji će moći da razmenjuju svoja iskustva i viđenja iz oblasti fantastike, bilo da su u pitanju knjige, stripovi, serije ili filmovi. Radionica je namenjena kreativnom izražaju, viđenju fantastike i mitologije iz ličnog ugla, kreiranju sopstvenog fiktivnog sveta, kao i istraživanju odnosa između likova iz knjiga, stripova, serija i filmova iz te oblasti.
S obzirom na činjenicu da veliki broj konkursa za pisanje priča iz te oblasti objavljuje na Internetu, ova radionica služi kao posrednik između talentovanih, lokalnih pisaca fantastike i konkursa. Samim tim se podstiče kreativno pisanje. Uspostavljanje saradnje sa klubovima ljubitelja fantastike u našoj zemlji i inostranstvu, kao i napravljen blog posvećenog fantastici, na kome polaznici radionice mogu da objavljuju svoje preporuke knjiga, stripova, filmova i serija i svoje sopstvene priče, prikupljanje i deljenje lokalnih priča folklorne fantastike, upućivanje polaznika na mnogobrojne sajtove sa tematikom fantastike – samo su neki od ostvarenih aktivnosti ove radionice.
U radu radionice svi aktivno učestvuju. I bibliotekari i polaznici. Podstiče se i razvija individualno mišljenje i izražavanje. I to je još jedan od ciljeva ovakve radionice – podizanje samopouzdanja u komunikaciji sa drugima. Svaki od učesnika pojedinačno dobije zadatak da na jednom od sastanaka iznese svoje mišljenje i stav o zadatoj temi. Posle toga se svi uključuju u debatu.
Na svakom sastanku se obrađuje različita tema. Neke od obrađenih tema su: Istorija filmova fantastike; Urbane legende; Apokalipsa u knjigama, filmovima i serijama; Vile; Zombiji u knjigama, filmovima i serijama; Roboti kroz knjige, serije i filmove fantastike; Upoređivanje popularne knjige R. R. Martina „Igra prestola“ i istoimene serije, životi i dela popularnih pisaca fantastike, kao i mnoge druge teme. Rađene su i različite prezentacije – o civilizaciji Naska, o Inkama, Majama, dvorcu grofa Drakule u Transilvaniji, o Atlantidi, Vinči, tajnim udruženjima, viteškim redovima – gde su naši članovi baš studiozno obradili pomenute teme. Na sastancima se mogu dobiti razne informacije: od pojedinih nastavaka serijala knjiga, novih filmova, pa sve do festivala kod nas i u inostranstvu. Održavaju se i tematski sastanci vezani za neke važne događaje – premijere određenih filmova i serija, objavljivanje novih naslova knjiga, Festivale fantastike, Međunarodni salon stripa… Neki sastanci su prošli u neformalnom druženju i razgovoru o pročitanim knjigama fantastike (čak i poneke druge), kao i o aktuelnim serijama i filmovima, a neki sastanci su prošli i u društvu naših poznatih pisaca (Miloš Petković, Nebojša Petković, Aleksandar Tešić, Zoran Živković, Matilda Veljković, Nemanja Jovanov, Duško Blagojević, Srđan Tomić).
Grupa komunicira i van termina za radionicu i to preko elektronske pošte, društvenih mreža i bloga. To je prilika da učesnici od bibliotekara nauče kako se uređuje blog, kako da objave svoje preporuke knjiga, stripova, filmova i serija, pa i svoje priče ili stripove iz oblasti fantastike na blogu.

U okviru radionice započeli smo i sa kreativnim pisanjem priča na temu fantastike. Neko od članova radionice bi zadao prve dve rečenice kao temu, a ostali bi nastavljali priču. Otkrili smo da među članovima Ljubitelja fantastike ima darovitih pisaca i iznedrene su neke lepe priče – dovoljno dobre za jednu lepu zbirku.

Ljubitelji fantastike su gostovali na Tolkindanu u Beogradu, Festivalu viteštva u Manasiji i na radio emisiji Pogled iz svemirskog broda (Radio Beograd 202). Snimak iz emisije možete preslušati ovde.

Ljubitelja fantastike ima širom Srbije, ali organizovana lična druženja, ne računajući festivale i sabore, postoje samo u Beogradu i u Kostolcu.

Radionicu u Kostolcu vode bibliotekari, i sami zaljubljenici u taj žanr.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s