Priručnik za slučaj naučno-fantastične apokalipse

Još početkom devedesetih godina prošlog veka se spekulisalo u tome da se polako briše granica između fikcije i realnosti, te da dolazi doba takozvane hiperrealnosti, u okviru koje korisnici više neće moći da razlikuju ono što je stvarno od onoga što se simulira.

U vreme kada je internet bio tek u povoju, ta priča je bila pomalo smešna, ali je danas sve bliža realnosti. Uskoro će, ako već nije, biti moguće da se uverljivo simulira ono što se nikada nije dogodilo, te da milione ljudi uveri da su proživeli nešto, ali ne uz pomoć lažnih tvitova i lažnih vesti, već i preko video i audio manipulacija, proširene stvarnosti, te takozvane „apatije u odnosu na realnost,“ koja predstavlja psihološku iscrpljenost, te nemogućnost da se oceni šta je stvarno, a šta nije, a u uslovima kada je sve animirana parodija stvarnosti.

Aviv Ovadya još od 2016. godine upozorava da nam preti kolaps stvarnosti, takozvana „infokalipsa,“ a koja će donekle ukinuti žanr naučne fantastike, budući da će ovaj postati deo realnosti. Tako se tvrdi da fikcija više neće predstavljati izmišljenu sliku prošlosti ili budućnosti, već pre halucinaciju o onome što je prošlo ili o onome što bi tek moglo da dođe.

Tako su budućnost naučne fantastike i budućnost uopšte možda usko povezane, a kao priručnik za to bi mogao da posluži i 47-časovna plejlista koja uključuje dela nekih od najpoznatijih autora ovog žanra.

lista

 


Izvor: Pcpress.rs

Овај унос је објављен под Fantastika, Knjige i stripovi. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s