Kamičak na nebu – debitantski roman Isaka Asimova na srpskom

U početku nije bilo zamišljeno ovako! Ali, posle oko 40 godina pisanja naučne fantastike sve se nekako uklopilo!

Pred nama je „Kamičak na nebu“ (Čarobna knjiga, 2018) prvi roman iz 1950. Isaka Asimova (1920-1992), nastao potpuno nezavisno, da bi se pri kraju života, osamdesetih savršeno inkorporisao u iskonstruisani ciklus od više desetina knjiga o kosmičkoj Imperiji, u koji je spojio svoje bavljenje robotima i monumentalnom Zadužbinom. „Kamičak“ je postao deo segmenta „Trilogija o Carstvu“, posle četvrt veka ponovo štampanog u Srbiji.

kamičak

Asimov je objavio neverovatan broj knjiga tokom svog relativno kratkog životnog i radnog veka; sam preko 400, a sa koautorima blizu 500. Bavio se hemijom, doktorirao je na univerzitetu Kolumbija 1948. i stoga nije čudno što je većina naslova popularna nauka, a samo oko 10 odsto dela NF beletristika. Predavao je kao profesor biohemiju na Bostonskom univerzitetu, a do trenutka kada je 1958. napustio posao ne izdržavši ritam i obaveze, usput je objavio i 19 svojih, možda i najvažnijih NF knjiga: zbirku „Ja, robot“, trilogiju „Zadužbina“…

asimov

I naš književnik Borislav Pekić mu je u svom NF romanu „1999“, pored drugih NF klasika (Kliford Simak, Rej Bredberi, Artur Klark…) posvetio jedno poglavlje. Verovatno je i naslov američke humorističke TV serije „Treći kamen od Sunca“ mali omaž ovom delu.

Ljudi su iz čista mira nestajali pred očima savremenika, gubeći se, navodno, u nekoj izmaglici tokom šetnje po livadama, o čemu postoje dokumentovana svedočanstva i u SAD. Asimov je svemu dao naučnu pretpostavku. Svog aktera, koji dok jednog junskog dana šeta periferijom Čikaga, pogađa zrak iz jedne laboratorije za nuklearna istraživanja i nepovratno ga baca u daleku budućnost, u kojoj je Zemlja gotovo uništena nuklearnim ratom, a u svemiru su na stotine miliona drugih, boljih planeta, Imperije, Carstva…. Lukasu je bila frka da prizna kako mu opus Asimova bio uzor u „Zvezdanim ratovima“.

Izvor: blic.rs

Овај унос је објављен под Fantastika, Knjige i stripovi. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s